Diensten
EPB-verslaggeving
Veiligheidscoördinatie
Ventilatieverslaggeving
Luchtdichtheidsmeting
Meting mechanische ventilatie
EPC
Plaatsbeschrijving
Keuringen
iKubiek
FAQ
Jobs
Blog
Contact
Offerte
aanvragen
Kubiek
Veelgestelde vragen
Hier kan u een overzicht vinden van de veelgestelde vragen.
Dit wordt op regelmatige tijdstippen aangevuld.
EPB
Wat is EPB?
EPB staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat. Het bepaalt de minimale wettelijke energetische eisen bij het bouwen en verbouwen van gebouwen.
Wanneer is EPB van toepassing?
EPB is verplicht wanneer u een nieuw gebouw optrekt of een vergunning of melding aanvraagt voor een renovatie van een bestaand gebouw, waarbij de medewerking van een architect vereist is.
Wanneer spreken we van een ingrijpend energetische renovatie?
Een energetische renovatie (IER) is een doorgedreven renovatie waar minstens de opwekkers voor verwarming worden vervangen EN waarbij minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Wat is interessant in de keuze om energetisch te renoveren?
Als u binnen de 5 jaar na aankoop van uw enige gezinswoning deze energetisch renoveert komt u in aanmerking voor het verlaagde tarief van 5% registratierechten.
Scoort u bij uw energetische renovatie een E-peil van maximaal E60 krijgt u zelf nog 5 jaar 100% korting op uw onroerende voorheffing. De overweging waard dus.
Kan ik nog aanspraak maken om korting op onroerende voorheffing?
Als u een woning bouwt en een E-peil scoort van maximaal E30 krijgt u 5j lang 50% korting. Scoort u E20 of lager is dit zelfs 100%. Let op, vanaf bouwaanvragen van volgend jaar dient u E20 te scoren voor 50% en E10 voor 100% korting.
Wanneer spreekt u best uw EPB-verslaggever aan?
Zodra de plannen van de architect getekend zijn kunt u best reeds met uw EPB-verslaggever overleggen. Zo kan er reeds in voorontwerpfase correct advies verleend worden en kunnen uw wensen reeds geïntegreerd worden in de studie. Hoe vroeger overleg hoe vlotter het traject
Welke administratieve taken dien ik als bouwheer te ondernemen bij de start van de werken?
8 dagen voor de start van de werken moet uw EPB-verslaggever een startverklaring indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Breng hem dus vroeg genoeg op de hoogte van de start.
Wat doe ik als bouwheer tijdens en na de werken?
Tijdens de uitvoeringsfase van de werken houdt u nauw contact met uw EPB-verslaggever. Zo kunnen alle gebruikte materialen en technieken reeds in werffase aan de EPB-voorstudie worden afgetoetst. U neemt best voldoende foto’s van de werken & houdt alle facturen en documenten van de aannemers goed bij. Deze zullen op het einde opgevraagd worden door uw EPB-verslaggever om de studie As-Built te zetten om de EPB-aangifte te kunnen indienen bij het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap.
Wat doe ik met die EPB-aangifte?
Eenmaal u van uw EPB-verslaggever de EPB-aangifte hebt ontvangen, houdt u die gedurende 10 jaar bij. Deze zal ook bij eventuele doorverkoop van uw woning moeten afgegeven worden aan de nieuwe kopers.
Veiligheidscoördinatie
Wanneer is een veiligheidscoördinator verplicht?
Veiligheidscoördinatie is verplicht op alle tijdelijke of mobiele bouwplaatsen waar werken worden uitgevoerd door ten minste twee aannemers die tegelijkertijd of achtereenvolgens werkzaamheden uitvoeren.
Wanneer de veiligheidscoördinator-ontwerp aanstellen?
De veiligheidscoördinator-ontwerp moet van bij het begin betrokken zijn bij het ontwerp. Men dient niet alleen na te denken over het veilig uitvoeren van het bouwwerk, maar ook over het later veilig onderhouden van het bouwwerk.
Wanneer de veiligheidscoördinator-verwezenlijking ten laatste aanstellen?
De veiligheidscoördinator-verwezenlijking dient men ten laatste aan te stellen na de gunning van het project aan de aannemer.
Zijn de veiligheidscoördinator-ontwerp en de veiligheidscoördinator-verwezenlijking dezelfde persoon?
Beide functies kunnen door één en dezelfde persoon worden uitgevoerd, maar dit is niet noodzakelijk.
Wie stelt een veiligheidscoördinator aan?
Bij bouwwerken met een oppervlakte van 500 m² of meer behoort de aanstelling van de veiligheidscoördinator tot de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Voor bouwwerken van minder dan 500 m² wordt veiligheidscoördinator aangesteld door de architect. Als er geen architect is, stelt de aannemer de veiligheidscoördinator aan.
Kan de veiligheidscoördinator een werf stilleggen?
De veiligheidscoördinator kan enkel advies geven en kan geen werf stilleggen.
Wat zijn de instrumenten die een veiligheidscoördinator ter beschikking heeft?
Een veiligheids- en gezondheidsplan, een Postinterventiedossier, een Coördinatiedagboek en eventueel een Coördinatiestructuur.
Wanneer moet een coördinatiestructuur opgericht worden?
Als het vermoedelijk werkvolume meer dan 5000 mandagen bedraagt of als de totale prijs van de werken, geschat door de bouwdirectie belast met het ontwerp meer dan 2,5 miljoen euro (excl. BTW en excl. Indexering) bedraagt en waar ten minste drie aannemers gelijktijdig werken uitvoeren.
Met wie maakt de veiligheidscoördinator een contract?
De veiligheidscoördinator moet volgens het KB tijdelijke en mobiele bouwplaatsen een contract opmaken met de opdrachtgever.
Wat doe ik met het postinterventiedossier?
Het postinterventiedossier moet u goed bijhouden, want bij eventuele verkoop van uw woning dient u deze over te dragen aan de nieuwe eigenaars.
Ventilatieverslaggeving
Waarom ventileren?
Een goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid van de bewoners, dit verkleint de kans op CO vorming allergieën en onaangename geurtjes. Ook is de kans condensatieproblemen en schimmelvorming kleiner.
Wat is een ventilatiesysteem?
Een ventilatiesysteem zorgt voor toevoer van verse lucht in de droge ruimte, via doorstroom openingen gaat deze dan naar de natte ruimte waardat de vervuilde lucht afgevoerd wordt.
Wat is het verschil tussen systeem C en-systeem D?
Bij een systeem C gebeurt de toevoer verse lucht via roosters, de afvoer gebeurd via een mechanische installatie. Bij een systeem D is zowel de toevoer als afvoer via een mechanische installatie.
Wat doet de ventilatieverslaggever?
De ventilatieverslaggever maakt het ventilatie voorontwerp op voor de werkzaamheden. Ook bepaald deze de ontwerp specificaties voor de installatie.
Wat is een venilatie voorontwerp?
Het ventilatievoorontwerp is het eerste ontwerp van het ventilatiesysteem waarbij alle onderdelen en kanalen in kaart worden gebracht.
Wat is een ventilatie-prestatieverslag?
Bij een ventilatieprestatieverslag gaat de verslaggever op de werf de installatie nakijken, of deze voldoet aan de minimum ventilatie eisen.
Luchtdichtheid
Wat is een luchtdichtheidsmeting?
Bij een luchtdichtheidsmeting wordt de luchtdichtheid van een gebouw gemeten.
Er wordt een kader, luchtdicht doek, ventilator en meetapparatuur geplaatst in een deur- of raamopening in de buitenschil en het gebouw wordt in onderdruk en overdruk gebracht. Deze meting bootst de drukverschillen na zoals bij sterke windbelasting op het gebouw. De verliezen worden gemeten en er wordt een luchtdichtheidsscore bekomen.
Waarom een luchtdichtheidsmeting?
Er zijn een aantal goede redenen om een luchtdichtheidsmeting uit te laten voeren. In de praktijk zal het verbeteren van het E-peil meestal de belangrijkste reden zijn. Met de huidige EPB-eisen van nieuwbouw is een luchtdichtheidsmeting bijna onvermijdelijk geworden.
Verbeteren van het E-peil, hoe werkt het?
Indien er geen luchtdichtheidsmeting uitgevoerd wordt, gaat de officiële EPB-software van de overheid er van uit dat de luchtdichtheid van het gebouw zeer slecht is. Er wordt dan een slechte standaardwaarde van 12m³/h per m² toegekend. Immers hoe lager deze score, hoe beter het E-peil.
In praktijk zou elk afgewerkt gebouw een veel betere luchtdichtheidsscore moeten behalen
als de nodige aandacht aan luchtdichtheid is besteed tijdens het bouwproces.
Bij een goed resultaat kan het E-peil aanzienlijk zakken. Dit is een zeer grote impact met een relatief lage kostprijs. In praktijk worden dit de goedkoopste haalbare E-peil punten genoemd. De investering van bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp zijn een veelvoud hiervan.
Wanneer wordt een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd?
Om een zo goed mogelijke score te behalen, is het gebouw best volledig afgewerkt. Het gebouw dient in gebruiksklare toestand te zijn. In de praktijk wordt de meting meestal uitgevoerd net voor of net na de oplevering.
Welke luchtlekken zijn vaak voorkomend?
In woningbouw en appartementsbouw zien we heel vaak problemen met het dampscherm van de hellende daken.
Meestal is dit een plastic folie die 2 zeer belangrijke taken heeft. Deze dient zowel om de geplaatste isolatie droog te houden en dient ook als luchtdichte afdichting. Daarom wordt deze ook best door een vakman geplaatst.
Garagepoorten zijn ook vaak een groot probleem. Doordat dit een zeer groot opengaand oppervlak is, is er bijna altijd verlies rondom de poort.
Wat ook vaak vergeten wordt, is de afwerking rondom de poort. Te vaak zien we nog woningen waar de isolatieplaten in de muur zichtbaar zijn. Bij een meting wordt er dan lucht uit de luchtspouw getrokken met een slecht resultaat tot gevolg. Afwerking rondom de poort kan bijvoorbeeld door het opspuiten met PUR-schuim en een omkasting in mdf. Er zijn hiervoor ook allerhande luchtdichte oplossingen op de markt. Zoals speciale profielen, zwelbanden en allerhande folies en slabben.
Wat als de score van de meting tegenvalt?
Er zijn problemen die simpel kunnen opgelost worden. Bijvoorbeeld een achterdeur die niet goed afsluit of een raam die niet goed sluit. Er kan dan door de installateur een extra rubber geplaatst worden of bijvoorbeeld een valdorpel.
Er zijn echter ook problemen waar nog weinig kan aan gedaan worden. Bijvoorbeeld als een dampscherm niet goed is geplaatst en de ruimtes onder het dak al zijn afgewerkt met gyprocmuren.
Bij twijfel kan een tussentijdse luchtdichtheidsmeting uitgevoerd worden. Deze wordt uitgevoerd wanneer de woning winddicht is, maar er nog geen afwerking zoals pleister is aangebracht.
Een tussentijdse meting wordt ook vaak uitgevoerd wanneer een zeer goede score wordt geëist. Een zeer goede score is een v50-score die kleiner of gelijk is aan 3.
Wat is het nut van een tussentijdse meting?
Er zijn problemen die heel gemakkelijk nog opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld bij buitenschrijnwerk die niet goed sluit, of een achterdeur die wat verlies geeft. Vaak kan men nog wat rubbers bij plaatsen of een valdorpel installeren. Maar soms zien we problemen die heel moeilijk achteraf opgelost kunnen worden. Denk maar bijvoorbeeld aan een dampscherm die geplaatst in onder het hellende dak. Als die onderliggende ruimtes al afgewerkt zijn met bijvoorbeeld gyproc muren, kan daar onmogelijk nog aan gewerkt worden. Dan is het vaak beter van een tussentijdse meting te doen, als er twijfel is. Dit doen men best voor er afwerking is zoals pleister en dergelijke. Zo heeft men vaak al een indicatie hoe luchtdicht het gebouw is, Voor men eigenlijk verder gaat afwerken.
Andere voordelen van een luchtdichtheidsmeting en luchtdicht bouwen?
Deze meting is eigenlijk een goede indicator om de kwaliteit van de bouwwerken te bepalen. Tijdens de test zal snel duidelijk worden waar er zich problemen bevinden.
Voordelen van een luchtdicht gebouw:
- In een luchtdicht gebouw zullen de warmteverliezen beperkt zijn
- Het wooncomfort wordt verhoogt. Aangenaam binnenklimaat en minder tocht
- Een optimale werking van het ventilatiesysteem
- Bouwschade door condensatie verhinderen
- Optimale geluidsisolatie
Offerte
Laat u overtuigen door een vrijblijvende offerte.
Offerte aanvragen
Referenties
Neem een kijkje in één van onze projecten.
Meer referenties
Nieuwsbrief
Ontvang het nieuws
als eerste in uw mailbox.
Ik ga akkoord met de
Privacy Policy
Inschrijven
Bedankt voor uw inschrijving!
Home
Diensten
FAQ
Jobs
Blog
Contact