Luchtdichtheidsmeting
Bij een luchtdichtheidsmeting, ook wel blowerdoortest genoemd, wordt de luchtdichtheid van een nieuwbouwwoning of renovatieproject gemeten met behulp van een blowerdoor-toestel.
Er wordt een kader, luchtdicht doek, ventilator en meetapparatuur geplaatst in een deur- of raamopening in de buitenschil en het gebouw wordt in onderdruk en overdruk gebracht. Deze meting bootst de drukverschillen na zoals bij sterke windbelasting op het gebouw. De verliezen worden gemeten en er wordt een luchtdichtheidsscore bekomen.
Aanwezige luchtlekken kunnen tijdens deze test opgespoord worden aan de hand van rook of een thermische camera. Samen met de bouwheer of opdrachtgever zoeken we naar mogelijke oplossingen voor de vastgestelde verliezen.
Tot slot wordt een rapport en conformiteitsverklaring opgemaakt dat als bewijsstuk kan dienen in het kader van de EPB-studie.
Voordelen van luchtdicht bouwen
-
Energiebesparing door warmteverliezen te beperken (minder stookkosten en daling CO2 uitstoot)
-
Verhogen van het wooncomfort (aangenaam binnenklimaat, minder tocht, …)
-
Optimale werking van het ventilatiesysteem
-
Bouwschade door condensatie te verhinderen (condensatie, vocht, schimmelvorming, …)
-
Optimale geluidisolatie
Kwaliteit van uw woning
Een blowerdoortest is een zeer goede indicator om de kwaliteit van de bouwwerken te bepalen. Tijdens de test zal immers snel duidelijk worden waar er zich problemen bevinden.
Blowerdoortest en E-peil (EPB)
De E-peil eisen wordt alsmaar strenger. Met een blowerdoortest kan u het E-peil van de woning laten dalen. Voor de meeste nieuwbouw woningen is dat met 5 tot 12 punten.
In de EPB-studie wordt voor de luchtdichtheid (zonder blowerdoortest) een slechte standaardwaarde gebruikt van 12 m³/h per m². Met behulp van de luchtdichtheidsmeting wordt dit cijfer exact berekend. In 95 % van alle metingen geeft dit cijfer een beter resultaat, wat resulteert in een lager E(nergie)-peil. Indien u E-peil laag genoeg is kan u bovendien genieten van een aantal premies.
De bouwheer van een woning met een laag E-peil geniet van extra premies van de netbeheerder en/of een jarenlange korting op de onroerende voorheffing.
Wanneer een luchtdichtheidsmeting uitvoeren?
Het antwoord op deze vraag hangt eigenlijk af van wat het doel is van de meting.
B-meting
Deze test dient ter controle van de uitvoeringskwaliteit van de bouwwerken tijdens het bouwproces. Op deze manier kan de bouwheer nog tijdig de nodige verbeteringen laten aanbrengen
Indien u de luchtlekken wenst op te sporen en aan te pakken, moet u de test zo snel mogelijk voorzien. Dit kan zodra de buitenschil winddicht is. Doordat er nog geen afwerking is, kunnen problemen nog relatief gemakkelijk opgelost worden.
A-meting
Deze test gebeurt in een volledig afgewerkt gebouw. Het resultaat van deze meting kan in de EPB-studie gebruikt worden
Indien u een meting wenst in het kader van de EPB-studie en dus voor het verbeteren van het E-peil, kan u best de luchtdichtheidsmeting plannen als de woning of het appartement volledig is afgewerkt.
Het gebouw moet zich in een toestand bevinden die in sterke mate overeenstemt met de normale gebruikstoestand. Alle bouwonderdelen en bouwelementen die een duidelijke invloed hebben op de luchtdichtheid, moeten aangebracht zijn.
Luchtdichtheid in de praktijk
In woningen en appartementen zien we in de praktijk vaak terugkomende problemen. Om een goede score te halen dient men voldoende aandacht te besteden aan:
-
Het dampscherm
-
Raamtabletten
-
Goed afgesteld en sluitend buitenschrijnwerk
-
Afwerking van pleisterwerk (vooral rondom buitenschrijnwerk)
-
Garagepoorten en de afwerking rondom
-
Openingen in wanden en plafonds (inbouwspots, stopcontacten, schakelaars,…)
-
Plinten
-
Raamroosters
-
Dampkap
-
Open haarden, gashaarden en kachels
-
Doorvoeren in de bouwschil van technieken, droogkast,…
-
Zolderluiken
-
Alle andere mogelijke openingen in de bouwschil