Blog - 13 juni '17
Hoe scoort jouw dak voor zonne-energie?
Om te kunnen nagaan hoe geschikt iemands dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) een zonnekaart laten opmaken.
Op die zonnekaart wordt aan iedere woning in Vlaanderen een score toegekend zodat iedere Vlaming kan zien of het loont om zonnepanelen of een zonneboiler op zijn/haar dak te voorzien.
Daartoe analyseerde het VEA nauwkeurige hoogtemetingen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van de meer dan 2,5 miljoen daken te bepalen.
Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI zijn de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door andere gebouwen of bomen) voortaan gekend.
Voor gebouwen met een goede score berekent het VEA automatisch wat zonnepanelen of een zonneboiler op het dakdeel kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen (terugverdientijd en de jaarlijkse besparing op energiekosten en CO2-uitstoot).
De algemene opvatting is dat een dak dat op het zuiden gericht is het meest voordelig is voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit is inderdaad zo wat het rendement van de panelen betreft, maar soms wordt toch de voorkeur gegeven aan een oost-west opstelling, bijvoorbeeld bij een plat dak met een beperkte dakoppervlakte.
Bij een zuidgerichte opstelling moet er namelijk rekening gehouden worden met een afstand tussen de opeenvolgende rijen zonnepanelen om-dat de eerste rij een schaduw opwerpt tegen de volgende rij.
Dat neemt veel ruimte in beslag. Door de zonnepanelen in oost-west richting te plaatsen kan men circa 30% meer zonnepane-len plaatsen en haalt men een hogere energieopbrengst per vierkante meter dak.
Een ander voordeel van een oost-west opstelling is de meer gelijkmatige stroomproductie doorheen de dag, waardoor een kleinere en dus goedkopere omvormer kan geplaatst worden: de installatie start eerder op en stopt later op de dag, waarbij er evenwel minder vermogen geleverd wordt op het hoogtepunt van de dag.
De meer gelijkmatige stroomproductie doorheen de dag komt ook de stabiliteit van het net ten goede. Op de figuur hieronder kan men beide opstellingen met elkaar vergelijken.